Google soon may break ground on a futuristic, energy-efficient campus in Silicon Valley, following unanimous approval by Mountain View, California, City Council members on March 7, according to a report by the local Mountain View Voice. .

The plans for Charleston East – an 18-acre site at 2000 N. Shoreline Blvd. – represent the technology company’s first attempt at designing its own building.

And the design is just as game-changing as the company it will house. Since revealing the architectural renderings about two years ago, the company has emphasized that its new home would reflect its culture of innovation and community, the local news outlet said.

The proposed dome-shaped complex will cover a 595,000-square-foot footprint and will be two stories high  According to industry scuttlebutt, the new HQ will be topped with an expansive tent-like roof canopy that will regulate indoor climate, air quality, and sound. The roof structure supposedly will capture water for reuse, while integrated solar panels will create about 4-MW of power.

The City Council approval comes about a month before rival Apple is scheduled to open its 175-acre headquarters. That campus’ ring-shaped, 2.8 million-square-foot main building is covered completely in huge panels of curved glass.

According toa different report, by The Street, the updated renderings for the campus reveal that Google has significantly scaled back from its original plans. The original plan resembled a large glass greenhouse (similar to Apple Park), while the new plan looks more like a scalloped tent.

The more modest plans are a said to be result of a real estate deal whereby Google and LinkedIn swapped Mountain View real estate locations last July, The Street said. LinkedIn was given more space than Google, forcing Google to downsize its plans.

Other possible explanations for the scale back in size include a New York Times report from 2015 that the Mountain View community was concerned about being overtaken by the campus – or, alternatively, that continued cost-cutting under Chief Financial Officer Ruth Porat left the company little choice..

The final designs come from London-based Heatherwick Studio, which told World Architecture Community, “’Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well”.

”We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy,” added Heatherwick Studio.

The building is expected to be completed by 2019.

User Name :
Password :
 
If you've no account register here first time
User Name :
User Email :
Password :

Login Now